Een gefundeerde keuze tussen zwemvijver en biozwembad hangt vooral af van drie dingen: budget, behoeften en persoonlijke smaak. Allereerst tackelen we het budget.
Niet alleen de aanleg is goedkoper, maar ook het jaarlijkse onderhoud. Bovendien kan je een zwemvijver niet verwarmen. Een nadeel dat gepaard gaat met een groot voordeel: de energiekosten zijn quasi verwaarloosbaar. Een zwemvijver is dan ook met stip de meest ecologische optie. Het water wordt gezuiverd door planten die geworteld staan in poreuze gesteentes. Een volledig natuurlijk filtering dus. Met een zwemvijver in je tuin creëer je een zeer natuurlijke leefomgeving voor diverse planten en dieren. Al snel na aanleg zal een zacht laagje ontstaan op de folie, de zogenaamde biofilm. Deze aangroei van levend materiaal is onvermijdelijk, en helemaal niet zo erg. Het hoort nu éénmaal bij de ecologie van een zwemvijver. Ook libellen, zoemende bijtjes en een occasionele kikker passen in het plaatje. Voor de ene klant zal dit fantastisch klinken, voor de andere klant misschien als een afknapper…
Hiermee komen we bij het tweede punt om te overwegen: onze behoeften. Denk goed na over wat je wil bereiken met die waterpartij in je tuin. Ben je op zoek naar een natuurlijke omgeving om in te ontspannen en te genieten van de schoonheid van planten en dieren? Dan zal een zwemvijver het best bij je passen. Wil je voornamelijk zwemmen en sporten? En heb je het niet zo voor die natuurlijke fauna? Dan kies je beter voor een biozwembad.
Denk ook aan de watertemperatuur. Een zwemvijver warm je best niet op. Dit verstoort het biologische evenwicht in de vijver, wat de vorming van algen in de hand werkt. Dit impliceert natuurlijk dat het water enkel aangenaam warm wordt in de warmste dagen van de zomer. Op mindere dagen blijft de temperatuur steken op een 20°. Voor winterzwemmers of aanhangers van de Wim Hoff methode hoeft dit geen probleem te zijn. Koukleumen daarentegen kiezen waarschijnlijk beter voor een verwarmd biozwembad. Je verlengt je zwemseizoen bovendien met enkele weken tot maanden, waardoor je ook langer van je investering kan genieten.
Qua duurzaamheid kunnen we alvast stellen dat een biozwembad ‘the next best thing’ is. In plaats van een plantenfilter is er een zand- of glasfilter, en dit wordt gecombineerd met een ontsmettende waterbehandeling zoals hydrolyse. Hierdoor zwem je in chloorarm water van drinkwaterkwaliteit. Nadeel is dat een biozwembad wat zwaarder zal doorwegen in de energiefactuur. Maar met de juiste keuze van technieken en slimme systemen in de elektriciteitskast, proberen we deze energiekost te minimaliseren.
Een derde punt om te overwegen is de esthetiek van je waterpartij. Welke sfeer wil je in je tuin creëren? Een zwemvijver met een organische vorm straalt een natuurlijke charme uit, terwijl een biozwembad met natuurstenen afwerking en sfeervolle verlichting eerder een luxueuze uitstraling heeft. Toch hoeft het niet zwart-wit te zijn. Strakke lijnen en hoogwaardige materialen duiken steeds vaker op bij zwemvijvers, terwijl een biozwembad met een subtiel grasrandprofiel juist verrassend natuurlijk kan ogen.
Tot slot. Of je nu eerder neigt naar een zwemvijver of een biozwembad, weet dat de essentie hetzelfde is. Beiden zijn een toevoeging aan je tuin om van te genieten, vrije tijd te spenderen en te zwemmen. Wil je vooral genieten van een levendige oase in je tuin, of heb je een voorkeur voor een organische, natuurlijke vorm? Dan zal een zwemvijver voor jou de goede keuze zijn. Heb je het daarentegen niet voor kleine diertjes en glibberige randen? En hou je van het comfort van verwarmd zwemwater? Dan kies je wellicht beter voor een biozwembad.