In essentie is een zwemvijver eigenlijk een gewone vijver die zo is aangelegd dat je erin kan zwemmen. Meestal zijn er twee duidelijk afgebakende zones: een zwemgedeelte en een filtergedeelte. Voor het zwemgedeelte worden de diepte en de lengte aangepast, zodat er comfortabel gezwommen kan worden. Het filtergedeelte, dat minstens één derde van het zwemoppervlak beslaat, bestaat uit poreuze gesteentes en waterplanten en fungeert als een natuurlijk zuiveringssysteem.
Kies je voor een zwemvijver dan kies je dus voor water dat gezuiverd wordt door een plantenfilter. Vaak gaat het om Iris Pseudacorus, beter gekend als gele lis, maar ook andere varianten zijn mogelijk. Deze planten staan geworteld in poreuze gesteentes, zoals gewassen lava. Deze steentjes zitten vol microscopisch kleine openingen, waarin bacteriën zich kunnen nestelen. Samen zorgen de bacteriën en de waterplanten ervoor dat organisch afval uit de vijver wordt afgebroken.
Opdat de plantenfilter zijn werk zou kunnen doen, is het belangrijk dat het water continu in beweging is. Een vijverpomp laat het water daarom continu circuleren van het zwemgedeelte naar het filtergedeelte. Daar blijft het grotere vuil hangen in de lava, terwijl het kleinere vuil wordt afgebroken door de bacteriën. Het gezuiverde water stroomt daarna terug naar het zwemgedeelte, waarna de cyclus opnieuw begint.
Het is zonder twijfel de meest ecologisch keuze, met een volledig natuurlijke filtering. Met een zwemvijver creëer je bovendien een zeer natuurlijke leefomgeving voor diverse planten en dieren. Libellen, zoemende bijtjes, en een occasionele kikker passen dan ook in het plaatje.
Ook qua vormgeving is er een grote vrijheid. Zwemvijvers kunnen heel vloeiende vormen aannemen die flexibel kunnen worden aangepast aan de omgeving. Maar ook strakke zwemvijvers zijn een mogelijkheid. In dat geval wordt het zwemgedeelte – of zelfs de hele zwemvijver – binnen vier rechte lijnen gehouden.
Ongeacht de vormgeving, wordt een zwemvijver doorgaans waterdicht gemaakt met een EPDM-folie. Deze rubberfolie is zowel sterk als elastisch, bestand tegen UV-straling en gezegend met een uitzonderlijk lange levensduur. De zwarte kleur is bij uitstek geschikt voor een zwemvijver. Het heeft de meest natuurlijke uitstraling, en creëert bovendien een prachtig spiegeleffect in de tuin. Daarnaast absorbeert de zwarte kleur zonnewarmte, waardoor het water op natuurlijke wijze enkele graden kan opwarmen.
Kortom, met een zwemvijver geniet je van de luxe van zwemmen in je eigen tuin, terwijl je tegelijkertijd de schoonheid van een natuurlijke vijver ervaart. Je creëert een oase van rust, waar je kan ontspannen en volop genieten van de natuur, gewoon in je achtertuin.